Okay pertama sekali kita nak tahu apakah bahagian-bahagian yang terdapat dalam biji benih ni. ,
biji benih adalah berasal daripada ovul yang disenyawakan. Dalam biji benih,
terdapat embrio yang berkembang. Selain itu, biji benih mengandungi simpanan
makanan bagi embrio yang dilitupi oleh lapisan keras yang dipanggil TESTA
(kulit biji benih). Makanan disimpan dalam KOTILEDON. Bagi sesetengah tumbuhan,
ada yang mempunyai 1 kotiledon, seperti jagung. Namun ada juga yang mempunyai 2
kotiledon seperti biji kacang hijau. Setiap bahagian biji benih mempunyai
fungsinya yang tersendiri.
Bahagian Biji Benih (Kulit Biji)
1)
Testa - melindungi biji benih
2)
Hilum - tempat biji benih melekat pada buah
3)
Mikropil - bukaan yang membenarkan air dan udara masuk
Bahagian Biji Benih ( Embrio)
1)
Plumul - bahagian embrio yang membesar menjadi pucuk
2)
Radikel - bahagian embrio yang membesar menjadi akar
3)
Kotiledon - menyimpan dan membekalkan makanan untuk biji benih
Apabila biji benih bercambah, embrio akan mengeluarkan akar baharu yang
dikenali sebagai RADIKEL. Kemudiannya mengeluarkan pucuk baharu yang dikenali
sebagai PLUMUL. Kotiledon pula akan semakin mengecil kerana sumber makanan
diambil dari sana. Anak pokok mula menghasilkan makanan sendiri apabila daun
baharu mulai tumbuh. Biji benih akan bercambah jika mempunyai keadaan yang
sesuai, iaitu mempunyai air, udara dan suhu yang sesuai.
Apa itu kedormanan?
Kedormanan ialah keadaan
apabila biji benih tidak bercambah dalam keadaan biasa. Ia merupakan satu
mekanisma yang terdapat pada biji benih bagi mengelakkan biji benih bercambah sekiranya
tidak wujud faktor-faktor persekitaran yang unik untuk sesuatu habitat. Kedormanan
berlaku disebabkan kulit biji benih terlalu keras dan tebal. selain itu embrio
belum cukup membesar dan mekanisma kawalan dalam biji benih.
Cara mengatasi kedormanan
a.
Mengikis
kulit luar
Cara
untuk mengikis kulit luar adalah mengunakan kertas pasir, kikir, atau
meretakkan dengan tukul. selain itu,
menggunakan mesin pembancuh simen bersama pasir dan kerikil.
b.
Merendam
dalam air
Dapat
melarutkan kimia perencat dengan kaedah merendam air panas (77 - 100 darjah
farenheit) beberapa minit. Dibiarkan sejuk. Air biasa 1 – 2 jam merendam dalam
asid( Bagi kulit yang terlampau Keras)
c.
Melembabkan
biji benih pada suhu yang rendah
Ia
dikenali sebagai pelintapan untuk merangsang perubahan dari segi fisiologi.
Hanya untuk benih yang memerlukan suhu rendah untuk bercambah sahaja. Kaedah
pertama rendam dalam air biasa 12 – 24 jam dan kemudiannya digul dalam medium
lembab seperti habuk papan reput. (1 bahagian benih dan 3 bahagian medium)
kaedah kedua dengan Campuran Diletak di tempat sejuk, lembap dan mempunyai pengudaraan
baik. Suhu antara 2 – 7 darjah Celcius selama 1 hingga empat tahun.
Jumpa di post yang akan datang untuk laporan eksperimen! Semoga bermanfaat
Rujukan : http://www.cikguhailmi.com/2014/03/percambahan-biji-benih.html
No comments:
Post a Comment